Satul Giurgiulești
Satul Giurgiulești este așezat la extremitatea sudică a Republicii Moldova. Situat la granița cu România și Ucraina, satul este amplasat pe malul râului Prut, la vărsarea acestuia în Dunăre. Giurgiulești este singurul port moldovenesc la Dunăre.
Savanții presupun că prima atestare a localității datează cu anul 1484, când oștile Imperiului Otoman conduse de Baiazid al II-lea treceau Dunărea pe la Vadul de la Prut pentru a cuceri Chilia și Cetatea Albă. La Giurgiulești și în prezent este unul din cele mai importante vaduri din zona Prutului inferior – Vadul Boului.
Mai târziu, în 1593 satul Giurgiulești a fost dăruit de către Aron Voievod al Moldovei mănăstirii de la muntele Sinai, iar în 1610 un alt domnitor Constantin Movilă dăruiește Giurgiuleștiul Mănăstirii Sucevița din Bucovina, dar grânele și izlazurile satului – Mănăstirii Pobrata.
De-a lungul timpului, Giurgiulești trecând prin diferite perioade de dominații, reprezenta un nod strategic fiincă se afla într-o zonă de trecere. La gura Dunării, între sec. XVII – XVIII deseori făceau raiduri tătarii sau aveau loc ciocniri între Imperiul Otoman și Imperiul Rus. Războiul ruso-turc din 1806-1812 a avut consecințe grele pentru populația băștinașă. Iată de ce pe coama unui promotoriu ce domină lunca Prutului în zona “Vadului Boului” a fost înălțată o cetate circulară pe pământ (parțial distrusă prin trasarea frontierei de Stat). După 1812, când Basarabia a fost anexată Rusiei, o parte din localnici s-au strămutat în alte locuri, rămânând aici doar 40 de case cu 311 suflete. În cadrul procesului de colonizare promovat de autoritățile țariste în localitate au sosit imigranți transdunăreni. Au fost câteva valuri de imigranți, majoritatea fiind bulgari, care s-au stabilit în satele românești. În zonă mai existau 2 sate care mai târziu au dispărut: Vadul Boului și Mîndrești. Deja la 1837 numărul familiilor ajunsese la 110, dar la mijlocul sec. XIX s-a stopat procesul de imigrare. Aceste evenimente au determinat componența pestriță a populației de aici…
Satul Giurgiulești în 1970 are o școlă medie, casa de cultură, instalație cinematografică, bibliotecă, grădiniță – creșă, punct medical, combinatul de deservire social, ospătărie, magazine, oficiu poștal.
Actualemente populația satului numără circa 3000 locuitori, cu 980 gospodării. Localitatea este gazificată și aprovizionată cu apă potabilă în proporție de 98%, iar 90% din gospodăriile casnice dispun de telefonie fixă și internet. Liceul Teoretic (cca 400 elevi) și grădinița de copii (155 copii) beneficiază de condiții foarte bune de activitate. Sănătatea cetățenilor este vegheată de 2 medici de familie, 5 asistente medicale. În sat activează o serie de magazine, piața locală, 3 filiale de bănci.
Giurgiulești a rămas a fi un mod strategic economic foarte important pentru întreaga țară. Aici, la Giurgiulești, la Dunăre a fost amenajat portul, care a deschis “porțile” țării pentru comunicare cu lumea întreagă. Giurgiuleștiul este conectat la coridoarele europene prin două puncte vamale Giurgiulești – Galați (România) și Giurgiulești – Reni (Ucraina). Aici funcționează Gara feroviară, Portul de pasageri, Portul cerealier, Portul de uleiuri vegetale și un șir de alți agenți economici rezidenți în zona Portului Internațional Liber Giurgiulești.
Fotografii realizate în iulie 2016:
Frumos…. mi-e dor de satele de demult… de copilarie