Orașul Vadul lui Vodă
Vadul lui Vodă este un oraș din sectorul Ciocana, municipiul Chișinău. Este situat pe malul râului Nistru. Vadul lui Vodă este cea mai mare stațiune balneară, de odihnă și agrement din Republica Moldova.
În cronicile istorice, localitatea „Vadu-lui-Vodă” este pomenită pentru prima dată în 1432. Legenda spune că denumirea Vadul lui Vodă ține de numele domnitorului Ștefan cel Mare, care după o victorie repurtată în lupta cu tătarii, în 1485, la Nistru, a făcut o masă mare de sărbătoare. Vadul lui Vodă este atestat ca localitate în recensămîntul din anul 1774.
În 1805 se construiește prima biserică din piatră. Spre mijlocul secolului al XIX-lea moșia Vadul lui Vodă trece în stăpînirea boierului Sicară. Soția acestuia, Natalia Sicară, deschide în anul 1855 în localitate un muzeu arheologic și paleontologic, o instituție cu totul deosebită pentru acele timpuri, cu exponate aduse din Egipt, Grecia, Italia și alte țări.
Conform recensămîntului din anul 1859 în Vadul lui Vodă erau 140 de gospodării. În 1861 în localitate își începe activitatea școala bisericească, iar în 1862 se construiește debarcaderul pe Nistru. Din 1868 începe navigația regulată pe Nistru, localitatea Vadul lui Vodă devenind unul din punctele traficului fluvial.
Valorificarea balneară a zonei Vadul lui Vodă a început după 1945.
În 1968 satul Vadul lui Vodă cu 5000 de locuitori a căpătat statut de orășel și a fost subordonat Comitetului Executiv Chișinău.
Astăzi Vadul lui Vodă a devenit un loc îndrăgit de odihnă, nu numai pentru locuitorii orașului ci și pentru mulți oaspeți ce vin din republică și de peste hotarele ei.
Fotografii realizate în 2015: