Rezervația științifică ”Pădurea Domnească”
Rezervația științifică Pădurea Domnească este o arie protejată din Republica Moldova, aflată în raionul Glodeni și a fost fondată în anul 1993.
Rezervația este situată în zona localitaților Cobani, Balatina, Bisericani, Cuhnești, Moara Domnescă din raionul Glodeni și Chetriș, Calinești, Hîncești, Drujineni și Pruteni din raionul Fălești. Din punct de vedere geografic rezervația este așezată în lunca inundabilă a Prutului, între râul Prut și Camenca. Suprafața totală este de 6032 ha, iar lungimea întreprinderii silvice este de aproximativ 40 km.
Rezervația a fost creată în scopul păstrării celui mai reprezentativ areal de pădure de luncă și mlaștini (este cel mai bătrân masiv forestier din ținut și una din cele mai vechi păduri de luncă din Europa). Vegetația de aici s-a format atât sub influența regimului apelor Prutului, cât și a sistemului de gârle în care pătrundeau apele râului și ale afluentului lui Camenca până la construcția barajului Costești-Stînca. În rezervație s-au păstrat vreo 730 specii de plante din cele 1200 ale florei autohtone, înregistrate în republică și peste 200 specii de animale.
Rezervaţia include obiecte de valoare unicală din zona Prutului de Mijloc care sunt introduse în diferite categorii al ariilor naturale protejate de Stat: Rezervaţia peisagistică ,, Suta de Movile”; Defileul,, Cheile Buteştiului”; Reciful coralier ,, Cobani”; Reciful ,, Stânca Mare; Colonia de Stârci,, Ţara Bâtlanilor”; Stejarii seculari; Zimbrăria.
Rezervaţia peisagistică ,,Suta de Movile” reprezintă un fenomen unic în spaţiul dintre Nistru şi Prut. Reprezintă o porţiune a traseurilor râului Prut cu o suprafaţă de peste 1600 hectare, acoperite cu peste 3500 movile de diferite forme cu o înălţime de peste 30 m, şi cu o lungime de la zeci până la sute de metri. Teritoriul ditre movile este completat de zeci de lacuri pitoreşti, izvoare cu apă cristalină. Originea movilelor rămâne deocamdată o enigmă.
Defileul ,,Cheile Buteşti” reprezintă o formaţiune calcaroasă, formată din schelete de corali ,moluşte, scoici şi alge, animale și organisme marine, care umpleau marea Sarmatică acum 20 milioane de ani.
Reciful ,,Stânca Mare” este cel mai sudic recif reprezintativ din Brâul Coralier al Prutului de Mijloc. Este situat la sud de satul Cobani având o lungime de peste 1000 m, lăţimea 100 m şi înălţimea relativ 40 m.
Colonia de stârci ,,Ţara Bâtlanilor” este o colonie unică de păsări de baltă ce cuibăresc pe stejari. Se află pe teritoriul rezervaţiei în apropiere de satul Balatina. Colonia reprezintă peste 1000 de exemplare formate din stârcul cenuşiu (Aedea cinerea), stârcul de noapte (Nycticorax nycticorax), egreta mică(Egreta garzetta).
Stejarii seculari se află pe teritoriul rezervaţiei în apropiere de satul Moara Domnească. Reprezintă câteva parcele cu o suprafaţă totală de 123 ha cu stejari seculari, ce depăşesc vârsta de peste 250 de ani, unii din ei atingând şi recordul la înălţime de peste 35m.
Zimbrii. Conform savanților, zimbrul ar fi existat în Moldova acum 300 de ani, iar la începutul secolului al XIX-lea, acesta ar fi dispărut. Spre sfârșitul anului 2013, populația de zimbri din rezervația Pădurea Domnească a ajuns în număr de șase. În rezervație zimbrii sunt ținuți într-un țarc cu o suprafață de 32 de hectare, care poate găzdui până la 18 exemplare.
Fotografii realizate în iunie 2015: