Complexul memorial ”Capul de pod Șerpeni”
Complexul memorial ”Capul de pod Șerpeni” a fost ridicat pe malul drept al Nistrului, la aproximativ 40 km spre est de Chișinău. Complexul este edificat cu ocazia comemorării a 60 de ani de la eliberarea Moldovei de sub jugul fascist, în amintirea soldaților sovietici căzuți în timpul operațiunii Iași-Chișinău din anul 1944, în cursul căreia trupele sovietice au forțat Nistrul. Lupta de la Șerpeni a fost una din cele mai sângeroase din istoria celui de-al Doilea Război Mondial.
În aprilie 1944 trupele Frontului 3 Ucrainean au forțat râul Nistru, creând pe malul drept o serie de capete de pod, cel mai mare fiind în zona Chițcani. Capul de pod Șerpeni-Puhăceni, care ocupă o suprafață mică, aproximativ 7-8 km dea-a lungul liniei frontului și 3-4 km în adâncul frontului, devine arena unor lupte pline de dramatism. În timpul cuceririi și menținerii acestui cap de pod, în primăvara și vara anului 1944 au luptat cu eroism ostașii armatelor a 5-ea și a 62/8/de gardă, ai armatei a 57-ea și ai armatei a 5-ea de șoc.
Cele mai aprige lupte au avut loc lângă satul Șerpeni. O sută de zile și nopți această palmă de pământ a fost apărată cu vijelie de ostașii deviziei a 295-ea de pușcași a corpului 32 al armatei a 5-es de șoc, condusă de general-locotenentul N.Berzarin.
În ajunul operației Iași-Chișinău, pentru a induce în eroare inamicul și pentru a-l convinge că lovitura principală a trupelor sovietice va fi dată pe direcția Chișinăului, comandamentul sovietic a ordonat trecerea la ofensivă a unităților, aflate pe capul de pod Șerpeni.
La 18 august artileria sovietică a pornit asaltul localității Șerpeni. Deși în primele două zile localitatea nu a fost cucerită, scopul operației a fost atins, rezervele inamicului au fost imobilizate, facilitând astfel ruperea liniei de apărare a adversarului pe direcția loviturilor principale.
În zorii zilei de 23 august 1944 de pe capul de pod Șerpeni unitățile corpului 32 al armatei a 5-ea de șoc au început ofensiva decisivă, care s-a încununat cu eliberarea orașului Chișinău la 24 august 1944.
Conform datelor precizate de Arhiva Centrală a Ministerului Apărării al Federației Ruse, în perioada acțiunilor militare pe capul de pod Șerpeni-Puhăceni din aprilie până în august 1944 au căzut pe câmpul de luptă și au dispărut fără veste peste 11 mii de militari sovietici.
Complexul memorial este constituit din câteva elemente de bază: pe de o parte este un altar stilizat care are în centru un safeu din marmură, edificat în biserică, în care numele celor peste 11 mii de soldați, care au murit pe aceasta fâșie îngustă de pământ de la Nistru, este imortalizat pe plăcile de granit. Pe mijloc se află focul veșnic, ce străjuiește doi piloni înalți, uniți la vârf de o cruce.
Adresa Complexului Memorial:
s.Șerpeni, r-l Anenii Noi
Fotografii realizate în iunie 2015: