Cetatea Soroca
Cetatea Soroca este unicul monument al epocii medievale din spțiul dintre Prut și Nistru, care s-a păstrat aproape integral. Cetatea a fost construită din lemn în secolul al XV-lea, la porunca lui Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită din piatră sub conducerea lui Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea.
Istoria apariției cetății începe în anul 1499, cînd, la ordinul lui Ștefan cel Mare, în locul portului Olihonia a fost construită o cetate din lemn în formă pătrată. Scopul acesteia era de a opune rezistență atacurilor tătarilor, turcilor și altor dușmani.
În timpul domniei lui Petru Rareș, pe locul vechii cetăți a fost construită o cetate nouă, din piatră, care se păstrează și până în zilele noastre.
Cetatea are o formă rotunjită, diametru – 37,5 metri. Pe perimetrul ei sunt situate 5 turnuri – 4 rotunde şi unul de intrare – forma pătrată. Încăperile au trei niveluri și deschideri speciale pentru arme. Înălţimea cetaţii este 20-25 metri, iar grosimea pereților de 3,5 metri.
După ridicarea puternicei fortificații, orașul Soroca începe să crească în importanță având o funcție administrativă și comercială prin punctul vamal instalat aici. Totodată prin fortificarea nucleului urban de la Soroca, se încerca crearea unui nou centru de greutate a rețelei urbane moldovenești și în special a comerțului de tranzit, după pierderea în 1484 a cetăților din sudul Moldovei.
Între anii 2013 și 2015 a avut loc restaurarea cetății în cadrul Proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale”: Cetățile Hotin, Soroca și Suceava, realizat de Programul operațional comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007–2013, finanțat de Uniunea Europeană. Partenerii proiectului sunt Primăria Soroca (R. Moldova), municipiul Suceava (România) și Rezervația de Stat de Istorie și Arhitectură – Cetatea Hotin. Din cele trei milioane de euro, care este valoarea totală a proiectului, două milioane de euro i-au revenit Cetății Soroca.
Pe 19 mai 2015, de Ziua Internațională a Muzeelor, Cetatea Soroca și-a deschis ușile pentru vizitatori, tot atunci găzduind și un festival medieval.
Programul de lucru: Cetatea Soroca este deschisă pentru vizitatori de miercuri până duminică, de la ora 09:00 până la 18:00, cu pauza de masă de la 13:00 la 14:00.
Adresa Cetății Soroca:
str.Petru Rareș 1, or.Soroca
Fotografii realizate în iunie 2015: