Mănăstirea Tabăra
Mănăstirea Tabăra, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este o mănăstire de maici din partea centrală a Republicii Moldova, situată în centrul satului Tabăra din raionul Orhei.
Există două ipoteze de întemeiere a mănăstirii. Conform primei, ea a fost înfiinţată în 1784 de boierul Gheorghe Russo. Conform celei de a doua, mănăstirea exista deja la acea dată, fiind întemeiată cu 5 ani mai devreme de vataful moşiei Russo – Darie Carp. Până la 1815 mănăstirea era de călugări; din 1815, la porunca mitropolitului G. Bănulescu-Bodoni, aici au fost transferate călugăriţele de la schitul „Fântâna Doamnei” (Orhei).
Mănăstirea are două biserici: biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, construită în anul 1828 pe locul unei vechi biserici de lemn din secolul XVIII, și biserica cu hramul Sfânta Treime, zidită în anul 1857.
În 1960 mănăstirea a fost închisă de către autoritățile sovietice. Au fost distruse icoanele și cărțile bibliotecii. În biserica de iarnă a fost organizată o școală, iar în cea de vară, un club. Maicile au rămas însă în căsuțele din jurul mănăstirii, în speranța redeschiderii ei. Abia în 1989 mănăstirea a fost redeschisă. După acest an s-a început restaurarea și restabilirea ansamblului monastic.
La Mănăstirea Tabăra se află două icoane vechi ale Maicii Domnului cu pruncul Iisus, datând din 1821, respectiv din 1863.
Adresa mănăstirii:
s.Tabăra, r-l Orhei
Fotografii realizate în iulie 2012: