Mănăstirea Zăbriceni
Mănăstirea Zăbriceni a fost înfiinţată la data de 4 august 1999 cu binecuvântarea şi sprijinul Preasfinţitului Episcop Dorimedont şi are ca hram principal „Naşterea Domnului”.
Amplasat într-un loc pitoresc, la o margine de pădure, acest locaş sfânt reprezintă unica mănăstire din raionul Edineţ şi singura mănăstire de călugări din întreaga Episcopie de Edineţ şi Briceni.
Iniţial aici s-au aşezat un grup de 8 fraţi, veniţi de la Mănăstirea Noul-Neamţ (Chiţcani), în frunte cu arhimandritul (pe atunci – egumenul) Damian, numit încă de la început stareţ al acestei mănăstiri.
În scurt timp s-a amenajat un paraclis, chilii, trapeza şi alte edificii necesare vieţii mănăstireşti. Pe parcurs acestea au fost aduse la condiţii mai bune, iar obştea mănăstirii s-a mărit, ajungând la 20 de călugări, dintre care 9 sunt slujitori ai altarului.
Mănăstirea mai are un al doilea hram, la 4 august, când se marchează întemeierea mănăstirii şi sunt sărbătoriţi Sfânta Maria Magdalena şi Sfântul Mucenic Foca. În cinstea acestor sfinţi s-a amenajat un mic paraclis în care se slujeşte până astăzi. Apoi au fost dechise încă trei paraclise.
Tipicul mănăstirii este după modelul Sfântului Munte Athos. Cântrea la strană este psaltică-bizantină.
Mănăstirea are câteva icoane deosebite ale Născătoarei de Dumnezeu: prima este numită „Povăţuitoarea” de la Mănăstirea Zăbriceni, a doua reprezintă o copie a Icoanei Maicii Domnului „Grabnic-ascultătoarea” adusă din Athos, iar a treia este o copie a Icoanei Maicii Domnului „Pantanassa”.
Mănăstirea este deschisă şi primitoare faţă de străini, pentru care dispune de un arhondaric, cu capacitatea de peste 80 locuri, pentru cazarea pelerinilor. Pentru a beneficia de cazare este nevoie de o programare prealabilă, care se poate face la numerele de telefon: (+373) 246 51 158; 079419946.
Adresa mănăstirii:
s.Zăbriceni, r-l Edineț
Fotografii realizate în iunie 2015: