Orașul Cantemir
Cantemir este un oraș, reședința raionului Cantemir din Republica Moldova. Orașul este un centru economic și cultural minor din sudul republicii.
Acest oraș are o vârstă foarte tânără – pentru prima dată este atestat ca unitate administrativă la 6 aprilie 1973, când acestei localități populată cu preponderență de muncitorii fabricii de conserve „Prut”, pusă în funcțiune în noiembrie 1967, i-a fost dat numele distinsului scriitor, savant, domnitor al Moldovei Dimitrie Cantemir, cu ocazia aniversării 300 de la naștere. Această dată de 6 aprilie printr-o hotărârea întrunirii cetățenilor din 31 martie 2000 a devenit Ziua orașului.
Specialiștii au determinat că pe aceste locuri a existat un sat încă după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman. Dar apoi au năvălit hunii și seliștea a fost prădată și arsă. Se presupune că satul a existat între anii 106–376 e.n. Pe vatra părăsită se găsesc vase de lut și alte obiecte tipice pentru epoca romană (sec.II-IV).
Primele blocuri au apărut aici în 1963, când a început construcția fabricii de conserve, și de această întreprindere este legată totalmente istoria localității, care a crescut odată cu ea.
Orașul Cantemir e situat pe un podiș din sudul republicii, în preajma râului Prut, pe traseul auto Chișinău-Leova-Cahul.
La sud de oraș, în lunca inundabilă a râului Prut, este amplasată rezervația naturală mixtă Cantemir.
Fotografii realizate în 2020: