Orașul Căușeni
Oraşul Căuşeni este situat la sud-estul Republicii Moldova, la 3 km de stația de cale ferată Căușeni și la 73 km de Chişinău. Este reşedinţa raionului Căuşeni.
Oraşul este traversat de râul Botna şi afluentul lui – Lunguţa. Conform datelor recensământului din 2004, populaţia oraşului constituie 17.757 de locuitori.
Istoria orașului Căușeni este strâns legată de cea a sudului Basarabiei, de la Imperiul Roman. După cuceririle romane împăratul Traian ridică pe teritoriul actualului oraș un val de apărare, menirea căruia este de a proteja hotarele imperiului de invaziile barbare. În istorie acest dig de apărare a rămas cu denumirea Valul lui Traian. Cu aceeași denumire a fost numit și un cartier al orașului Căușeni.
Prima atestare documentară a localității datează din secolul al XV, anul 1455. De asemenea într-o scrisoare a domnitorului Petru Rareș este menționată o localitate de lângă rîul Botna, numită Cheșenăul Roșu.
În 1535 turcii au ocupat 12 sate din Moldova, inclusiv și Cheșenăul Roșu, căruia i-au schimbat denumirea în Căușeni. În sec. XVI această localitate este menționată ca târg, adică oraș comercial. În această perioadă orașul devine și reședință a Hanului Crimeei.
Pe la mijlocul anilor ’60 ai sec. XVIII, la Căușeni se află una din reședințele mitropolitului Proilaviei, cu aportul căruia se restaurează Biserica Adormirea Maicii Domnului.
Pe parcursul războaielor ruso-turcești 1768, 1787 și 1790 Căușeniul devine bastionul trupelor turcești. De aici turcii organizau atacurile contra armatei rusești. Pînă la urmă în rezultatul multiplelor războaie Căușeniul este devastat și ars din temelii. Fostele case și castele au fost transformate în scrum și ruine.
Orașul Căușeni în 1829 devine centru regional. Ceva mai târziu după 1918 odată cu unificarea României orașul devine centru de putere. Datele din 1923 atestă că localitatea era împărțită în Căușenii vechi – sat și Căușenii noi – tîrg. În perioada interbelică în Căușenii noi locuiau peste 5 mii de oameni, iar în Căușenii Vechi erau 1491 de locuitori.
În timpul celui de-al doilea Război Mondial, dar și din cauza deportărilor, a foametei organizate în 1946-1947 numărul locuitorilor în Căușeni a scăzut simțitor. Conform statisticilor la 1949 în Căușeni locuiau doar 3784 de oameni.
În prezent ramurile de bază ale economiei orașului sunt: industria alimentară, de panificație și a materialelor de construcție.
Cele mai importante obiective turistice din Căuşeni:
– Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, construită în secolele XVII-XVIII;
– Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, construită în anul 1870;
– Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, construită în anul 1829;
– Monumentul istoric „Valul lui Traian”, a cărei ramificaţie „de sus” se află în preajma localităţilor Zaim, Chircăieşti şi Căuşeni.
Fotografii realizate în iunie 2015: