Satul Zaim
Satul Zaim este o localitate din raionul Căușeni, situată la o distanță de 7 km de orașul Căușeni. Zaim este o comună din componența căreia fac parte trei sate: Zaim, Marianca de Sus și Zaim (Stație de Cale Ferată).
Conform recensământului din 2004 Zaim are o populație de 4657 de locuitori.
Satul este o localitate veche, înființată la 22 martie 1535 cu denumirea La Oale. Mai există o versiune despre întemeierea localităţii. „Satul Zaim este întemeiat în anul 1779, – zice Zamfir Arbore, pe locul unei vechi sălişti de tătari. Aceasta ne dovedesc urmele arheologice care sunt pe vatra satului Zaim”.
În urma unor războaie turco-ruse, pentru a-şi întări poziţiile în Crimeea, turcii i-au retras pe tătari în Bugeac, stabilindu-i în Crimeea şi prin alte părţi. Locurile exploatate de tătari treptat, treptat deveneau mai libere. Moldovenii care se găseau pe acele locuri erau prea puţini ca să poată lucra imensitatea de teritoriu liber rămasă după tătari. Încetul cu încetul, tătarii s-au retras, iar moldovenii au pus stăpânire pe teritoriu.
În 1930 în satul Zaim erau 600 de gospodării şi toată populaţia – români moldoveni. În localitate pe atunci preot era Malahia Mateevici, născut în anul 1871, care a slujit la Zaim de la data hirotonisirii sale şi până în anul 1940, când a fost forţat de autorităţile sovietice să se pensioneze, iar biserica a fost închisă şi pângărită de răuvoitori.
Satul este bine cunoscut în Republica Moldova ca satul natal al lui Alexei Mateevici, care a locuit aici din 1893 până în 1897, când este înscris de părinți la școala teologică din Chișinău. Casa din sat în care a copilarit poetul a fost transformată în Casa-muzeu Alexei Mateevici.
În Zaim se găsește și un Muzeu al spiritualității sudului Basarabiei, care include o serie de exponate despre artiști și scriitori, cu origini în sudul Basarabiei și un muzeu etnografic bogat în exponate,care se găsește în incinta Bibliotecii publice.
Fotografii realizate în iunie 2015: