Mănăstirea Curchi
Situată în codrii Orheiului mănăstirea Curchi este una din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. Este o mănăstire de călugări situată pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei, la o distanţă de 12 km de oraşul Orhei şi la 55 km de Chişinău.
Potrivit unor legende, mănăstirea Curchi, a fost întemeiată de către Ştefan cel Mare, iar ca ansamblu arhitectural s-a format mai târziu, în secolele XVIII-XIX. Dar această versiune nu are un suport documentar. Cea mai plauzibilă versiune rămâne că mănăstirea Curchi a fost întemeiată în anul 1773 de către fraţii Iordache şi Mihail Curchi, care la început au construit un modest schit din lemn, iar mai târziu au zidit primele biserici din piatră. Despre cei doi fraţi se ştie că au îmbrăţişat apoi viaţa monahicească, purtând numele de monah de Ioan şi, respectiv, Manasie.
Mănăstirea a fost compusă din cinci biserici stăreţie, clădiri cu chilii, trapeză, turn la intrare, zid. Prima biserică cu hramul “Sfântului Mare Mucenic Dimitrie” a fost construită în 1775 de către Iordache Curchi, ctitor şi primul stareţ al schitului. În 1810 se sfinţeşte prima biserică din piatră, în cinstea Naşterii Maicii Domnului, ctitoria lui Toader Sabău. Biserica de iarnă, cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, împreună cu stăreţia veche, au fost ridicate în 1843, dar a fost sfinţită abia în 1847. Pe peretele altarului se păstrează şi astăzi icoana sfântului. Biserica de vară sau biserica mare, cu hramul ”Naşterea Maicii Domnului” a fost ridicată între anii 1866-1872, din banii mănăstirii, din banii adunaţi cu condica de milă, dar s-a folosit şi piatra de la biserica veche a lui Toader Sabău. În cimitirul mănăstirii a fost zidită, între anii 1908-1909, o bisericuţă în cinstea ”Tuturor Sfinţilor”, care serveşte mai ales pentru serviciul divin, atunci cînd moare cineva din călugări. La o depărtare de 80 metri spre nord-vest de la biserica mare se înalţă biserica Sfîntului Ierarh Nicolae, a cărei început s-a făcut în anul 1914. Finisată şi sfinţită abia în octombrie 2005.
Anii grei ai razboiului fac ca în 1944 circa 40 monahi se se refugize în România. În 1958 puterea sovietică a izgonit călugării rămaşi, a distrus numeroase icoane, a ars literatura religioasă şi artistică de circa 4 mii de volume. Bisericile sunt transformate în cluburi sau depozite, iar mănăstirea devine spital de psihiatrie. Cimitirul este nivelat, iar crucile distruse.
În 1999 conducerea mănăstirii a fost încredinţată părintelui Arhimandrit Siluan Şalaru, mănăstirea fiind la acel moment aproape distrusă. De prin anul 2002 la mănăstire au avut loc lucrări de reparație și renovare, care s-au finalizat abia spre 2014.
Pe teritoriul Mănăstirii viețuiesc circa 30 de călugări. Stareț al Mănăstirii Curchi este Arhimandritul Siluan, Exarh al Mănăstirilor din Moldova, căruia pentru meritele în domeniul credinței creștine i-a fost conferit titlul onorific de Om emerit.
Mănăstirea Curchi figurează pe listele monumentelor de arhitectură UNESCO. Din punct de vedere arhitectonic, este una dintre cele mai frumoase din Basarabia, păstrând aproape nealterat stilul moldovenesc.
Adresa mănăstirii:
s.Curchi, r-l Orhei
Fotografii realizate în: